"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

..Eurogroup: Στον αέρα η δόση των 2 δισ. ευρώ -Ολες οι εξελίξεις

Eνα ακόμη Eurogroup στο επίκεντρο του οποίου  βρίσκεται ξανά η Ελλάδα ξεκίνησε πριν από λίγο. Συμφωνία για τους πλειστηριασμούς οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο αγκάθι δεν υπάρχει και όπως φάνηκε και από τις δηλώσει του ΥΠΟΙΚ κατά τις αφίξεις τους το Eurogroup δεν πρόκειται να ανάψει σήμερα πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, παραπέμποντας για αργότερα μέσα στην εβδομάδα. 
Διαβάστε live όλες τις εξελίξεις: 
16:46 Κάζιμιρ: Πάλι είμαστε πίσω στο πρόγραμμα
Αν και σημείωσε ότι πρόσφατα υπήρχαν καλά νέα για την Ελλάδα, ο Πίτερ Κάζιμιρ δεν απέφυγε να υπογραμμίσει ότι ξανά σημειώνονται καθυστερήσεις.
«Πρόσφατα είχαμε κάποια θετικά νέα για την Ελλάδα, τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες. Ομως, ξανά, είμαστε πίσω στο πρόγραμμα», τόνισε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, κάτι που έχει συνέπειες και σε ό,τι αφορά την εκταμίευση δόσεων. «Υπάρχουν ακόμη ζητήματα που εμποδίζουν την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ αλλά και την ίδια την αξιολόγηση», πρόσθεσε.
16:08 Ντρομπρόβσκις: Υπάρχουν ακόμη εκκρεμή θέματα 
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόσβσκις, υπεύθυνος για το ευρώ, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το Eurogroup ανέφερε ότι επισκέφθηκε την Αθήνα πριν δυο εβδομάδες και ότι είδε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα βοήθειας. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εκκρεμή θέματα... 
15:50: Σόιμπλε: Δεν νομίζω να έχουμε συμφωνία, περιμένω τι θα πουν οι Θεσμοί
Λακωνικός ήταν στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Δεν νομίζω πως θα έχουμε συμφωνία σήμερα, αλλά περιμένω να ακούσω τι έχουν να πουν οι Θεσμοί».
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα είναι προυπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
15:30: Ντάισελμπλουμ: Εχουν γίνει πολλά, αλλά θέλει δουλειά
Αποκλείει την πληρωμή της δόσης των 2 δις σήμερα o Γερούν Ντάισεμπλουμ, με δηλώσεις του κατά την είσοδό του στην συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι αν και έχει γίνει ήδη πολλή δουλειά, παραμένουν ακόμη ανοικτά θέματα για συμφωνία μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.
«Τα 2 δισεκατομμύρια θα εκταμιευθούν μόνο όταν οι Θεσμοί δώσουν το πράσινο φως ότι όλες οι συμφωνημένες ενέργειες έχουν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη», προσέθεσε.
15:06: Συνάντηση Τσακαλώτου-Σαπέν τώρα, πριν την έναρξη του Eurogroup 
15:01 Καμία αισιοδοξία για συμφωνία από τον Μοσκοβισί 
«Οι κινήσεις είναι θετικές. Οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις έχουν υιοθετηθει ή έχουν αποφασισθεί. Υπάρχει ακόμη δρόμος. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη αλλά ελπίζω και είμαι αισιόδοξος και βέβαιος, ότι με το πνεύμα του συμβιβασμού και με καλή συνεργασία με τις αρχές μπορούμε να το κάνουμε ... αν όχι σήμερα τότε μέσα στις επόμενες ημέρες. Δεν είμαστε μακριά, αλλά προφανώς υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε», είπε χαρακτηριστικά μπαίνοντας. 
15:00 Αρχισαν οι αφίξεις των ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup 

14:24: Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Αδύνατη η εκταμίευση της δόσης, δεν έχουν εφαρμοστεί όλα τα ορόσημα
«Βρισκόμαστε στη φάση όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα ορόσημα», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Η κ. Φον Τισενχάουζεν αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την έκβαση της συνεδρίασης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το Eurogroup γίνεται στις Βρυξέλλες και όχι εδώ».
14:20 Διπλωματικές πηγές: Οχι σήμερα, τις επόμενες ημέρες η συμφωνία
Δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων, ανέφεραν διπλωματικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ωστόσο οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποψινό Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να αναγνωρίσει τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
14:15 Έλληνας αξιωματούχος: Το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν λαμβάνει υπόψη την κοινωνική συνοχή
Μιλώντας στο euobserver και στο Politico ανέφερε ότι  «η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως και αξιόπιστα το πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα – και προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή». Ο ίδιος αξιωματούχος, άφηνε να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι παράλογες, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο της κοινωνικής ανοχής», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πάμε πέρα από την κοινή λογική».
14:02 Swissquote Bank: Ολοι καταλάβαιναν ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο -Αρχισε να γίνεται φανερό
Ο Peter Rosenstreich, επικεφαλής στρατηγικής της Swissquote Bank, καλεί τους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους και πάλι στην Ελλάδα. 
Το στέλεχος της ελβετικής τράπεζας ανησυχεί ότι η Αθήνα και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη δεν θα έρθουν σε συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και εκτιμά ότι το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε μετά από τόσο αγωνιώδεις προσπάθειες τον Ιούλιο, μπορεί να μπει σε προβλήματα, πριν καλά καλά ξεκινήσει. 
«Ο Αριστερός ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανησυχία του ότι ένα χαμηλό όριο θα εκθέσει πολλούς Ελληνες στον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους. Ταυτόχρονα η Αθήνα εμποδίζει την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό μοιάζει με μια επανάληψη των όλων όσα έγιναν οκτώ μήνες πριν. Ολος ο κόσμος καταλάβαινε ότι μια τρίτη συμφωνία διάσωσης δεν ήταν βιώσιμη. Ηταν μόνο θέμα χρόνου να αρχίσει να γίνεται φανερό», γράφει χαρακτηριστικά. 
13:52 ΑFP: Θ α υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα 
Ο Ντάνι Κεπ, ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων στις Βρυξέλλες σε tweet του, επικαλούμενος πηγές, ανέφερε ότι δεν θα γίνει σήμερα η εκταμίευση της δόσης, αλλά ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία σε νέα συνεδρίαση τoυ Euroworking Group αυτή την εβδομάδα
12:20 Guardian: Η νέα διαμάχη έρχεται τρεις ημέρες πριν τη γενική απεργία. 
Οπως επισημαίνει ο βρετανικός ιστότοπος την Πέμπτη τα συνδικάτα θα προχωρήσουν σε γενική απεργία κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει στην Αθήνα ακόμη μεγαλύτερη στασιμότητα. Και προσθέτει: «Μόλιες 6 εβδομάδες μετά την επανεκλογή του, ο Τσίπρας αντιμετωπίζει ένα κύμα δυσαρέσκειας». 
11:55 Οpen Europe: Στεναγμός... 
Το Open Europe επισημαίνει ότι το σημερινό είναι ένα ήσσονος σημασία θέμα σε σχέση με την μεγαλη πρόκληση που δεν είναι άλη από την ελάφρυνση του χρέους. «Στεναγμός. Και όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος», γράφει. 
11:50 Βυθίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 
Η προοπτική της διαμάχης γύρω από το ελληνικό ζήτημα ρίχνει από το πρωί τη σκιά του στις ευρωπαϊκες χρηματιστηριακές αγορές.
Οι βασικοί δείκτες είναι στο κόκκινο, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται να ακούσουν ξανά την επίφοβη φράση «αδιέξοδο στο Εurogroup».
11:12: Σαπέν: «Θέλω να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, η Γαλλία θέλει μια συμφωνία σήμερα», τόνισε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ τονίζοντας ότι η ελληνική  πλευρά καταβάλλει «αξιοσημείωτες προσπάθειες», επισημαίνοντας πως «είναι σχολαστικοί και σέβονται τη συμφωνία του Ιουλίου».
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν αρχίσει να ξυπνούν αναμνήσεις από τα παιχνίδια της ελληνικής κυβέρνησης στο παρελθόν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν να ανησυχούν. «Σημειώνουμε προόδους καθημερινά», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ακόμη και οι επικριτές της παραδέχονται ότι η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες εφάρμοσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, απ’ όσες είχαν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο, η Welt εκτιμά, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενδέχεται να καταλήξουν κατά τη σημερινή τους σύνοδο στις Βρυξέλλες σε μια συμφωνία. Όπως όμως αναφέρουν διπλωματικές πηγές αν και έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι, δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση σήμερα.
Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα νέο χαρτί στις διαπραγματεύσεις, με τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με τις συζητήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μέσο να ασκήσει πίεση, τονίζει η Welt. Χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας δεν μπορεί να λυθεί η προσφυγική κρίση.
Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ προειδοποίησε  τον Τσίπρα να μην επιστρέψει «στις τακτικές καθυστέρησης και κωλυσιεργίας» και διεμήνυσε ότι η Αθήνα α πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων. 
Οι πολύωρες χθεσινές τηλεδιασκέψεις δεν κατέληξαν χθες σε συμφωνία και παρότι και οι δύο πλευρές δήλωναν ότι θα καταβληθούν ύστατες προσπάθειες για να καταλήξουν στη χρυσή τομή, συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει. Μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών. Παρόλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου είναι αισιόδοξο ότι «μπορεί να υπάρξει λύση και εκταμίευση της δόσης ακόμα και απόψε». Οι πιο ρεαλιστικές φωνές δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Μιλώντας στο iefimerida.gr πηγές που έχουν άμεση εικόνα των διαπραγματεύσεων αποφεύγουν να δεσμευθούν και τονίζουν ότι «σίγουρα θα γίνει ένας έλεγχος προόδου και από´κει και πέρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα».
Την ίδια ώρα, κάνοντας ένα πρόχειρο «ταμείο», για όσα έχουν εως τώρα προκύψει από τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις προκύπτουν τα εξής: 
·        100 δόσεις: Οι δυο πλευρές φαίνεται να έχουν έρθει πιο κοντά, καταλήγοντας σε ένα «περιθώριο προσαρμογής», άγνωστο ακόμα πόσων ημερών, αποκρούοντας παράλληλα την ακραία απαίτηση των δανειστών να βγαίνουν αυτόματα από τη ρύθμιση όσοι δεν καταβάλλουν έστω και μία δόση.
·        Φάρμακα: προς λύση οδεύει, όπως όλα δείχνουν, και το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, μια και φαίνεται να προκρίνεται κάποια περίοδος χάριτος, ώστε να μην εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο
·         «Κοκκινα δάνεια»: Το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει τη λύση, δεν έχει ακόμα βρεθεί. Μέχρι στιγμής πάντως, και σε ό,τι αφορά στο νόμο Κατσέλη δεν τίθεται τόσο ζήτημα με τις αντικειμενικές αξίες, όσο με το εισόδημα. Πληροφορίες μάλιστα σημειώνουν, πως η Αθήνα υποχωρεί και ρίχνει τον πήχη στις 25.000 ευρώ (καθαρό εισόδημα), πόσο που μεταφράζεται πάνω 2.000 το μήνα. Άγνωστο ωστόσο, παραμένει, ποια θα είναι η τελική στάση των θεσμών και κατ' επέκταση τα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι υπουργοι οικονομικών κατά την αποψινή συνεδρίαση.

·         Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα των ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.