"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

.Βαρύς ο πέλεκυς για συντάξεις και ασφαλιστικά ταμεία

Αποκαλυπτήρια σήμερα για το ασφαλιστικό. Ο Κατρούγκαλος πήρε σβάρνα τους πολιτικούς αρχηγούς και στο τέλος ενημερώνει και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Και τελικά σήμερα μαθαίνουμε ότι η φαντασία μας ήταν πολύ φτωχή για να συλλάβει το τι είδους «μεταρρύθμιση» θα έφερνε ο Τσίπρας ο μέγας διαπραγματευτής και μέγας προστάτης των συνταξιούχων.
Το σχέδιο Κατρούγκαλου θα προβλέπει ένα ταμείο κύριας ασφάλισης. Δηλαδή εργαζόμενοι, μισθωτοί, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες-επιχειρηματίες σε ένα ταμείο! Πως θα λειτουργήσει στην πράξη αυτό; Ένας θεός ξέρει. Αν και εμφανίζεται ως διοικητική παρέμβαση κάτι μας λέει ότι πρακτικά αυτό σημαίνει πως για τους πάντες θα ισχύσει μια σύνταξη φιλοδώρημα 200-300 ευρώ (η λεγόμενη εθνική σύνταξη) και μετά όποιος προλάβει τον Κύριο είδε.
Αλλάζει το ποσοστό αναπλήρωσης και είναι βέβαιο πια ότι θα πάμε σε μειώσεις κύριων συντάξεων για τους καινούργιους συνταξιούχους, ενώ δεν έχει κλείσει το θέμα του τι θα συμβεί με τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων.
Για τις επικουρικές, εδώ η υποκρισία της κυβέρνησης του Τσίπρα και του Καμμένου βαράει κόκκινο. Η κυβέρνηση διατηρεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που την έκανε παντιέρα πέρσι για να γίνει κυβέρνηση, απλά τη μετονομάζει σε «ρήτρα βιωσιμότητας». Δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης. Η διαφορά είναι ότι οι μειώσεις που προβλέπεται απ’ αυτό το μέτρο θα είναι πολλαπλάσιες τώρα σε σχέση με την πρόβλεψη που υπήρχε αν έκλεινε το 2014 η τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου.
Οι εισφορές αυξάνονται κατά πως φαίνεται. Από πλευράς Κατρούγκαλου υποτίθεται ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν σκοπό να μην οδηγήσουν σε μειώσεις των κύριων συντάξεων! Και σύμφωνα με τα όσα είπε ο Λεβέντης ότι του εκμυστηρεύτηκε ο Κατρούγκαλος είναι πολύ πιθανό η τρόικα να μην κάνει αποδεκτές τις κυβερνητικές προτάσεις. Δηλαδή είτε έτσι είτε αλλιώς τις μειώσεις δεν τις γλιτώνουν οι συνταξιούχοι.
Σε κάθε περίπτωση ο πέλεκυς είναι δεδομένος και είναι απορίας άξιο αν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση έφερνε ασφαλιστικό με ενοποίηση όλων των ταμείων της κύριας ασφάλισης σε ένα, τι θα γινόταν. Ποια κυβέρνηση θα στεκόταν έστω και μια μέρα αν συνένωνε ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΝΑΤ;
Το ενδιαφέρον είναι ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Ποτάμι ουσιαστικά φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει την καταψήφιση του ασφαλιστικού, παραμένει ένα ερωτηματικό για την Ένωση Κεντρώων του Λεβέντη, ο οποίος επιφυλάχθηκε παρά τις διαφωνίες του όπως είπε.

Πάντως ο Τσίπρας ουσιαστικά το έχει μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να μπουν σε εφαρμογή σενάρια που θέλουν μεταγραφές βουλευτών από Ποτάμι και Λεβέντη, ιδίως αν προκύψει πρόβλημα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι και το πιο πιθανό.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.