"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

.Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα «new deal»

Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα «new deal» για να βγει από την κρίση και τις πολιτικές της λιτότητας, εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Χωρίς ένα ευρωπαϊκό «new deal», μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης των επενδύσεων για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας» η Ευρώπη δεν θα τα καταφέρει, εκτιμά ο αρχηγός του μεγαλύτερου ελληνικού αντιπολιτευόμενου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτος Έλληνας που διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής, θεωρεί την υποψηφιότητά του «συμβολική και τιμητική» για το κόμμα του και για την Ελλάδα, για την οποία λέει πως είναι θύμα «μιας ανθρωπιστικής κρίσης μετά την εφαρμογή άδικων πολιτικών λιτότητας».

«Αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, δεν πρέπει να επαναληφθεί» αλλού, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η απάντηση σήμερα στην κοινωνική διάλυση και τα κινήματα μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη είναι η κατάργηση των πολιτικών της λιτότητας».

Πρόκειται για έναν λόγο που βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση, κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πολιτικές της λιτότητας «προκάλεσαν τη διάλυση της μεσαίας τάξης, τα συμφέροντα της οποίας δεν αντιπροσωπεύονται πλέον από τα δύο παραδοσιακά κόμματα» (τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ) και «ο ΣΥΡΙΖΑ χρησίμευσε ως ψήφος σωτηρίας» αναλύει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαιώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος «να πάρει τα ηνία της εξουσίας, καθώς το κόμμα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο απ' ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια».

Ενώ ορισμένα προβεβλημένα στελέχη του κόμματός του, τα οποία τάσσονται έντονα εναντίον του ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, σαν φόβητρο από τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είναι κατηγορηματικός:

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα» λέει και προσθέτει: «Εγώ και το κόμμα μου δεν πιστεύουμε πως η διάλυση του ευρώ ή η έξοδος μιας χώρας (από το σύστημα) θα ήταν μία θετική εξέλιξη». Πιστεύει μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα ήταν «μια καταστροφή» για το ευρώ.

Εντούτοις αυτός ο πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν αρνείται την πολύ αριστερή στράτευσή του, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση στην κρίση περνάει από «την αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και μια διαφορετική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης».

Επιδιώκει έτσι «μια συμμαχία των χωρών του Νότου και της περιφέρειας έναντι των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, του κεφαλαίου, των αγορών, όλου αυτού το οποίο αντιπροσωπεύει η (Άγγελα) Μέρκελ» η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Θέλουμε να καταστρέψουμε το "μνημόνιο" που άλλαξε δραματικά τη ζωή των Ελλήνων, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να πολεμήσουμε εναντίον της διαφθοράς και της σπατάλης» τονίζει. Χωρίς ωστόσο, προσθέτει, να γίνουν περικοπές «στις απαραίτητες δημόσιες δαπάνες» για την υγεία, την κοινωνική προστασία και την παιδεία.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.