"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

.Φόβος και αμεριμνησία...

Σήμερα, με τη σιγουριά του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν θέλησαν να κλείσουν μια δύσκολη συμφωνία με «επαχθείς δεσμεύσεις» όπως απαιτούσαν οι δανειστές και μετά να πάνε σε εκλογή Προέδρου. 

Το «ρίσκο» ήταν εμφανές. Να μη βγει Πρόεδρος, να έχουν κάνει τη «δύσκολη δουλειά» και να χάσουν και τις εκλογές! 
Τη «σειρά» αυτή θα την ακολουθούσαν μόνο αν είχαν μια «καλή συμφωνία»...

Οπότε άλλαξαν τη σειρά: Πρώτα εκλογή Προέδρου και μετά συμφωνία. Αν βγει, όλα καλά. Αν δεν βγει, εκλογές, και αν τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας πάει αυτός να κάνει τη... συμφωνία με τους δανειστές (η λογική της «παρένθεσης»). 

Εάν το πρώτο «σενάριο» είχε ως «πολιτικό παρονομαστή» το «success story», το δεύτερο «σενάριο», στο οποίο οδηγήθηκε αναγκαστικά η κυβέρνηση, έχει ως «πολιτικό παρονομαστή» ένα «παιχνίδι οικονομικού πανικού» με επίκεντρο την καταστροφή της χώρας (Grexit κ.λπ.), που μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν εκλεγεί Πρόεδρος ή αν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ... 

Ο «οικονομικός κίνδυνος» για τη χώρα, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι ανύπαρκτος. Και προηγουμένως και τώρα. Γίνεται όμως εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση όταν οι πραγματικές «οικονομικές δυσκολίες» μετατρέπονται σε μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία καταστροφής, για εκλογικούς λόγους, επιδρώντας αυτοτελώς «αρνητικά» στην οικονομία. 

Οσο οι πολιτικές μιας επιπόλαιης αμεριμνησίας, που συμπυκνώνουν τα πάντα σε μια «σκληρή διαπραγμάτευση» χωρίς άλλο σχέδιο, ορθώς ανησυχούν μια μερίδα των πολιτών, άλλο τόσο και η μονοσήμαντη πολιτική επένδυση στον «φόβο και την οικονομική καταστροφή» αποπροσανατολίζει τη χώρα, μέσω αθέμιτων ανησυχιών.

Επιπλέον ανοίγει την όρεξη σε χρηματιστηριακά 
«παιχνίδια» και «σπέκουλα», από πλευράς ορισμένων κύκλων της αγοράς. «Παιχνίδι» που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας μας, που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις περιγραφές ενός «success story»,

 αλλά ούτε και σε περιγραφές καταστροφολογίας... Μια υπερβολική «δόση φόβου» ίσως αποβεί θανατηφόρα για όλους μας, όπως και η υπερβολική «δόση αμεριμνησίας»!

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.