"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

.Δεν αντέχουν άλλο οι λαοί

Κι όμως, η απαίτηση της Μέρκελ για δημοσιονομική αυστηρότητα δεν ικανοποιήθηκε. Ο Ντράγκι αγνόησε τις πιέσεις της και προτίμησε να ανταποκριθεί στις κραυγές απόγνωσης των λαών της Ευρώπης.

Είναι καθοριστικής σημασίας οι χθεσινές αποφάσεις του κεντρικού τραπεζίτη. Δείχνουν ότι η δημοσιονομική χαλάρωση τείνει να αποτελέσει την επίσημη πλέον πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον μηχανισμό μέσω του οποίου η Ευρώπη θα εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και θα απαλλαχθεί από τον δίδυμο εφιάλτη των προβληματικών οικονομιών και των ανεξέλεγκτων κοινωνικών ανατροπών.

Νωπό είναι, άλλωστε, το μήνυμα που μέσω των 
ευρωεκλογών έστειλαν οι λαοί της Ευρώπης στις πολιτικές ηγεσίες τους. Με τον κατηγορηματικότερο δυνατό τρόπο τούς διαμήνυσαν ότι δεν αντέχουν άλλο και ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υπομένουν αδιαμαρτύρητα τη λιτότητα στην οποία τους έχει καταδικάσει η ανελαστική δημοσιονομική πολιτική του Βερολίνου.

Και δεν το διαμήνυσαν απλώς, αλλά και το απέδειξαν αναδεικνύοντας σε υπολογίσιμες πλέον πολιτικές δυνάμεις τους ευρωσκεπτικιστές και τους ακροδεξιούς και ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου για ακόμη χειρότερες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, αν οι έχοντες την ευθύνη για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής δεν αντιλαμβάνονταν κάποια στιγμή ότι οφείλουν να συνεκτιμούν στους σχεδιασμούς τους τις ελπίδες και τα όνειρα των λαών.

Η στιγμή αυτή φαίνεται να έφτασε. Και μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της προσπάθειας να περάσουν οριστικά οι ευρωπαϊκές οικονομίες σε αναπτυξιακές τροχιές, αλλά τα ερείσματα αυτήν τη φορά δείχνουν να είναι ισχυρά και ικανά να κάμψουν τη γερμανική εμμονή στους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.


Και ειδικά για τη χώρα μας η επιχειρούμενη ανατροπή έρχεται στην καταλληλότερη δυνατή στιγμή. Τώρα, που έπειτα από θυσίες χρόνων, μπαίνουμε επιτέλους σε αναπτυξιακή τροχιά και έχουμε απόλυτη ανάγκη από θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς για να αρχίσουμε να επανακτούμε σταδιακά το χαμένο οικονομικά έδαφος.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.