"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

.Crash test στα προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημασία. 

Μπορεί η ρητορική των δύο κομμάτων να είναι διαφορετική ωστόσο φαίνεται ότι η κρατική παρέμβαση θα κυριαρχήσει το 2015 ίσως και τις επόμενες χρονιές. 

Σύμφωνα με τη σύγκριση που έκανε το Πρώτο Θέμα:

- Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΠΑΣΟΚ νωρίτερα, επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου δεν εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις που υποδείκνυαν οι εταίροι. 

Όσες υποτίθεται ότι εφάρμοσαν τις μπλόκαραν εντέχνως. Η απελευθέρωση των αγορών έγινε στα χαρτιά ή έγινε περιορισμένα, όπως με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. 

Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μείωσε τις μισθολογικές δαπάνες, αλλά αύξησε το κόστος των συντάξεων. 

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν πέρασε και 300 οργανισμοί που είχαν ενταχθεί σε λίστα, παραμένουν και λειτουργούν κανονικά.

Αποκρατικοποιήσεις έγιναν με το σταγονόμετρο, ενώ η κρατική ακίνητη περιουσία δεν αξιοποιήθηκε. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη δηλώνει ευθέως ότι δεν θα κάνει αποκρατικοποιήσεις, δεν θα κλείσει δημόσιες επιχειρήσεις, δεν θα πουλήσει ακίνητη περιουσία. 

Λέες ότι θα προσλάβει κόσμο στο δημόσιο, θα ακυρώσει την κινητικότητα (όπως αυτή εφαρμόστηκε στα χαρτιά), θα προσλάβει όσους απολύθηκαν από την ΕΡΤ. Δηλώνει ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων είναι λάθος. 

-Στο θέμα της φοροδιαφυγής:

Η οικονομική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων στηρίχθηκε στη διαρκή αύξηση φόρων και σε έκτακτους φόρους. Η φοροδιαφυγή αντιθέτως δεν περιορίστηκε καθόλου και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχασαν την ανεξαρτησία τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται φορολογική μεταρρύθμιση. Σημειώνει ότι θα μεταφέρει χρήματα από πλούσιους σε φτωχούς. 

Όμως κανείς δεν ξέρει ποιους εννοεί πλούσιους. Ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είπε «μα καλά δεν είναι πλούσιος όποιος έχει πάνω από 20.000 ευρώ το μήνα;», αλλά δεν είπε ότι δεν είναι πλούσιος όποιος έχει πάνω από 20.000 ευρώ το χρόνο.

Μένει να μας πει ποιους θεωρεί πλούσιους... Το ίδιο ισχύει για τα ακίνητα. Όπου το αφορολόγητο από τις 450.000 ευρώ κατέβηκε στις 200.000 ευρώ. 

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.