"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

.Με το ευχαριστώ του Αλέξη τι θα πρέπει να περιμένουμε;

Ακόμη και η… κακή δεξιά που είναι… όργανο των ξένων δεν έχει πει τόσο απροκάλυπτα «ευχαριστώ τους Αμερικανούς». Μετά τον Σημίτη, στην κρίση στα Ίμια και τον αντιπρόεδρο Δραγασάκη πριν μερικούς μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμως χθες έδωσε τα διαπιστευτήριά του στην Ουάσιγκτον.

Ο αριστερός που έπαιρνε μέρος στις διαδηλώσεις κατά του Κλίντον πριν από καμιά 15αριά χρόνια πήγε στις ΗΠΑ για έναν και μόνο λόγο. Ή μάλλον για δύο. 

Ο πρώτος ήταν για να επιβεβαιώσει την πρόσδεση του ΣΥΡΙΖΑ στο άρμα των Αμερικανών. Ο δεύτερος για να κάνει το χατίρι της μεγάλης «χορηγού» Γιάννας. Και είναι αλήθεια ότι τα κατάφερε μια χαρά, εκτός βέβαια του αδειάσματος για τα Σκόπια και της τραγικής του εμφάνισής με τον Κλίντον.

Χθες, λίγο πριν φύγει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια του Αμερικανούς. «Στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ' ότι στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια».

Ξεκάθαρα δηλαδή οι ΗΠΑ απέκτησαν βασικό ρόλο στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, κι όχι μόνο. Διότι αν η Ουάσιγκτον θελήσει να μας βοηθήσει και για το χρέος τότε θα πρέπει να δούμε τι ανταλλάγματα έχουν δοθεί. Γιατί όπως ξέρουμε κι από το παρελθόν, χάρες οι ΗΠΑ δεν κάνουν χωρίς δωράκια.

Όταν ο Σημίτης έλεγε το ευχαριστώ στους Αμερικανούς ουσιαστικά έβαζε την υπογραφή του σε μια ντροπιαστική διπλωματική και ντροπιαστική ήττα στα Ίμια. Με το ευχαριστώ του Αλέξη τι θα πρέπει να περιμένουμε; Και βεβαίως πότε;

Μήπως η ελληνική διπλωματία περιμένει πολλά από τους Αμερικανούς οι οποίοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους στην περιοχή; Γιατί αν πράγματι θέλουν να μας βοηθήσουν γιατί η Λαγκάρντ δεν είπε κουβέντα για το ελληνικό χρέος στη συνάντηση με τον Σταθάκη; Γιατί γενικότερα το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ δεν προσέφερε απολύτως τίποτε στο κρισιμότατο θέμα του χρέους;

Πολύ απλό. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων και με εκείνους πρέπει να ανοίξουν οι συζητήσεις. Το ΔΝΤ μόνο υποστηρικτικά μπορεί να λειτουργεί ή και καθόλου. Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ δεν συμφωνήσουν σε κάποιου είδους απομείωση (όχι κούρεμα) του χρέους τότε η Ελλάδα θα έχει πάντα σοβαρό πρόβλημα, όσα ευχαριστώ κι αν πει ο Τσίπρας στους Αμερικανούς.


Μήπως λοιπόν όλες αυτές οι… οσφυοκαμπτικές κινήσεις του Αλέξη προς τους Αμερικανούς είναι εντελώς λανθασμένες και προκαλέσουν νέα ρήξη με τους Ευρωπαίους, τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης της Ελλάδας; Το ρωτάμε αυτό για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως αν φάμε μια ακόμη σφαλιάρα εξαιτίας της άφρονος εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα και του Κοτζιά.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.