"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

.«Γόρδιος δεσμός» χωρίς... μαχαίρι!

Τα πράγματα για την αντιπολίτευση, από... θεωρητικά, γίνονται πια πολύ πρακτικά! Και αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή που θα καθορίσει τις εξελίξεις και προεκλογικά και μετεκλογικά. Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα ήσαν όλα... πρακτικά και όχι θεωρητικά. 

Ερχεται, όπως όλα δείχνουν, και η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ. Και αρχίζουν ήδη προεκλογικά. Από τα μικρότερα θέματα μέχρι τα μεγαλύτερα και τα σημαντικότερα. 

Το δίλημμα που θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό του, αλλά και στη σχέση του με την κοινωνία, θα είναι: πραγματισμός ή αριστερή καθαρότητα; Φαίνεται ήδη από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μέχρι τις τηλεοπτικές εμφανίσεις στελεχών του. 

Και θα συνεχιστεί και μετεκλογικά εάν επιβεβαιωθεί το εκλογικό προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Από τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές, μέχρι τις μετεκλογικές συνεργασίες. Και από τα θέματα διοίκησης του κράτους, μέχρι τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Ο πραγματικός «γόρδιος δεσμός» που θα κληθεί, όποια κυβέρνηση προκύψει, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, θα είναι μια αντίφαση: 'Η μία άλλη «συνταγή» για την Ελλάδα που προς το παρόν δεν περνάει στην Ευρώπη. '

Η η συνέχιση των πολιτικών που μας επιβάλλουν οι δανειστές, που όμως διαλύουν την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Δεν μου φαίνεται εύκολο να λυθεί αυτός ο «γόρδιος δεσμός» με... μαχαίρι! 

Χρειάζεται συνεννόηση, συνθέσεις, ρεαλισμός απ' όλες τις πλευρές και επιμονή στην ανάγκη επανατοποθέτησης του οικονομικού προβλήματος της χώρας, με βάση το δίπολο «χρέος - ανάπτυξη».

Δυστυχώς, το προεκλογικό κλίμα που διαμορφώνεται δεν βοηθάει για νηφάλιες και ουσιαστικές - πραγματικές τοποθετήσεις. Κάτι που όμως είναι συνηθισμένο στις ελληνικές εκλογές. Μόνο που σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ πιο κρίσιμες και σύνθετες. 

Ιδίως γιατί ο «τύπος» της προεκλογικής αντιπαράθεσης δεν προσδιορίζει βέβαια απολύτως, αλλά βάζει τη «σφραγίδα του» και προσδιορίζει αρκετά και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Αυτό θα πρέπει να το 'χουν υπ' όψιν όλοι και να το συνυπολογίσουν...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.