"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

.Το έκτακτο πλάνο για τον ΦΠΑ... Στα συρτάρια ο ενιαίος ΦΠΑ και το πλαστικό χρήμα

Στις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και στον υπερμειωμένο στοχεύει πλέον το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στη νέα της πρόταση η ελληνική πλευρά αυξάνει τους συντελεστές ΦΠΑ. 

Το plan B του υπουργείου οικονομικών στηρίζεται στη δομή του υπάρχοντος συστήματος μετά τις ενστάσεις των Θεσμών στην πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή με έκπτωση στις συναλλαγές με κάρτες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών προς τον υψηλότερο συντελεστή με παράλληλη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή για βασικά είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών. 

Το σημερινό καθεστώς προβλέπει συντελεστές 13% και 23% και έναν υπερμειωμένο 6,5%. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ο υπερμειωμένος συντελεστής και να μεταταγούν σ αυτόν βασικά είδη πρώτης ανάγκης μαζί με τα φάρμακα, βιβλία και ενδεχομένως κάποιες άλλες κατηγορίες. 

Στη συνέχεια και χωρίς να αποκλείονται οριακές μεταβολές στον συντελεστή 13% η διαπραγμάτευση επικεντρώνεται στο ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα παραμείνουν σε αυτόν. 

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπουν τη διατήρηση στο επίπεδο αυτό, μεταξύ άλλων , των τροφίμων, της εστίασης και άλλων βασικών κατηγοριών υπηρεσιών για τους καταναλωτές. 

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, το νέο σενάριο που πέφτει στο τραπέζι προβλέπει την αύξηση υφιστάμενων συντελεστών αλλά με μια σειρά μετατάξεων προϊόντων σε υψηλότερους συντελεστές προκειμένου υπάρξει σημαντική αύξηση φορολογικών εσόδων σε μόνιμη βάση.

Συγκεκριμένα προβλέπει

-Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο 7%, αλλαγή που θα επιφέρει αυξήσεις σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα, εφημερίδες.

-Αύξηση του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 14%, που θα επιφέρει αυξήσεις κυρίως στα τρόφιμα.

-Μετατάξεις τουλάχιστον των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 14% 

-διατήρηση του κανονικού συντελεστή στο 23%

-κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι ή ένταξη στον ΦΠΑ 14% όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από ενδεχόμενη μετάταξή τους στον υψηλό συντελεστή 23% ο οποίος αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος.

Στο τραπέζι των συζητήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου όπως και του συνόλου των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα.

Προκειμένου να αντισταθμισθεί το κόστος που θα προκύψει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητούνται διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων η επιστροφή του φόρου στους επιχειρηματίες των νησιών εφόσον βέβαια εκδίδουν αποδείξεις. 

Μέτρο που, αν ισχύσει, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών στις περιοχές αυτές.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.