"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

.Στριμωγμένος στη γωνία ο Τσίπρας

Στριμωγμένος στη γωνία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. «Στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση γίνεται χαμός», λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Η φαινομενική δημιουργική ασάφεια, η ηρεμία και η χαλαρότητα κρύβουν μια τρομακτική πίεση και μια πολύ σοβαρή κρίση που σοβεί και κάποια στιγμή θα σκάσει. 

Άλλωστε, το βασικό πρόβλημα, εκτός του αδιεξόδου που φαίνεται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, είναι η πολυγλωσσία.

Για παράδειγμα, τον Βαρουφάκη να αφήσουν ελεύθερο να μιλά δε χρειάζεται να μας βγάλουν από το ευρώ οι δανειστές, θα βγούμε μόνοι μας. Και θα μας ρίξουν και μια σφαλιάρα από πάνω. Όταν αυτός ο απίθανος τύπος μιλά για μη αποπληρωμή των δανείων στην ΕΚΤ και μετά το παίρνει πίσω τότε είναι μάλλον το λιγότερο σχιζοφρενής.

Κι όταν εν μέσω κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους λέει «δε μ' αρέσει η δραχμή, είναι λάθος η ΕΕ, αλλά κάνω πέτρα την καρδιά και κάθομαι» τότε οι δανειστές είναι σίγουρο ότι θα μας πετάξουν με τις κλωτσιές έξω διότι βλέπουν πλέον ότι έχουμε τον... Βαρουφάκη που μας αξίζει.

Στο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι έκρυθμη. Ρίξτε μόνο μια ματιά τι έχουν πει τις τελευταίες ώρες, κι αφού είδαν ότι η δημιουργία εσωτερικών εχθρών, όπως ο Στουρνάρας, ο Σαμαράς ή ο όποιος άλλος αντιφρονών, δεν πέρασε.

Ο Κατρούγκαλος ή «κύριος 12%» είπε ότι μπορεί να πάμε σε δημοψήφισμα με πρόταση για «όχι» σε συμφωνία. Προφανώς και «όχι» στο ευρώ.
Ο Βαρουφάκης το πρωί λέει ότι αυτός δεν πρόκειται να υπογράψει πακέτο συμφωνίας που θα έχει μέτρα τα οποία δεν είναι σύμφωνα με όσα είχαν πει.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο να μην ψηφίσει στη Βουλή. Η γραμματέας των ΑΝΕΛ Χρυσοβελώνη λέει ότι είναι και το «όχι» στις επιλογές ενώ ο Λαπαβίτσας συνεχίζει να παίζει με τη ρήξη και την έξοδο από το ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό συμβούλιο έγινε χαμός από υπουργούς που έχουν αποφασίσει να διαβούν το Ρουβίκωνα και να συγκρουστούν με τον Τσίπρα. 

Δύο κορυφαίοι υπουργοί του διεμήνυσαν ότι δεν θα αποδεχθούν ιδιωτικοποιήσεις και υφεσιακά μέτρα, δύο σημεία δηλαδή που φαίνεται να κάνει πίσω ο Τσίπρας. Φαίνεται να δίνει στους δανειστές δηλαδή ΦΠΑ και άλλους φόρους μαζί με ιδιωτικοποιήσεις ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ και ίσως και ΔΕΗ προκειμένου να μην ανοίξει θέμα συντάξεων.

Όμως, τόσο για την Αριστερή Πλατφόρμα όσο και υπουργούς και βουλευτές που έχουν τη δική τους πολιτική ατζέντα, οποιαδήποτε υποχώρηση από «κόκκινες» γραμμές θα αποτελέσει «αιτία πολέμου».

Μέσα στο κλίμα εμφυλίου που σιγοκαίει και αδυναμίας λήψης αποφάσεων για την οικονομία, οι επόμενες 6-7 ημέρες θα κρίνουν τα πάντα. Και είτε θα πάμε σε μια συμφωνία με πολύ δύσκολους γρίφους είτε θα επέλθει η ρήξη με τους ξένους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την κοινωνία, το μέλλον της χώρας.

Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξουν νέες θυσίες, επώδυνες επιλογές για τους πολίτες, με βασική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Το λιγότερο που έχουμε να πάθουμε είναι να... διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να φύγει ο Αλέξης με ελικόπτερο, μέχρι το Ειδικό Δικαστήριο που θα τον περιμένει.

Στη δεύτερη περίπτωση θα έχουμε επίσης ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όμως και πάλι αυτό είναι το λιγότερο διότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.