"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

.Επί ξύλου κρεμάμενος ο Τσίπρας

Στις εταιρείες στοιχημάτων παίζεται από τώρα ένα νέο στοίχημα: Θα βγάλει η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα; Θα φάει ο Αλέξης μελομακάρονα στο Μαξίμου ή το πολύ να μπορέσει να φτάσει να ψήσει οβελία στην αυλή;
Δεν είναι αστείο. Είναι μια παραδοχή που κάνουν ήδη και στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο ερώτημα είναι αν ο Τσίπρας ετοιμάζεται για ηρωϊκή έξοδο, μη μπορώντας να αντέξει άλλο, ή θα κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια στήνοντας το κράτος της αριστεράς μέσω του… παρακράτους. 
Όλα είναι πλέον πιθανά καθώς η χώρα ζει στιγμές πλήρους αποσάθρωσης. Ένα δυσώδες σκηνικό έχει στηθεί: Από τη μια τα παζάρια με τους Ευρωπαίους για τα μέτρα σε συνδυασμό με το προσφυγικό κι από την άλλη οι κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί της αριστεράς που έχουν στοχοποιήσει έναν πρώην υπουργό τους.
Η απάντηση που έδωσε χθες ο μέχρι πρότινος υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πανούσης περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που συμβαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό κάνει αγώνα για να στήσει ένα καθεστώς που θα μιλούν μόνο οι «εκλεκτοί», οι υπόλοιποι θα είναι στο περιθώριο. Άλλοι θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται, άλλοι θα εκβιάζονται, άλλοι θα δέχονται απειλές. Πρώτο λόγο θα έχει η… αριστερή ΕΥΠ που θα κάνει παρακολουθήσεις, θα καταγράφει συνομιλίες κατά το δοκούν ή όποτε συμφέρει το Μαξίμου θα… εκδίδει φιρμάνια.
Ζούμε ιστορικές στιγμές. Η πρώτη φορά αριστερά, η πρώτη κυβέρνηση που διαφημίζει ότι είναι αριστερή κατάντησε να είναι ό,τι πιο αντιδραστικό, βρόμικο και βορβορώδες έχει υπάρξει. Το κράτος των Εξαρχείων, οι ανεπάγγελτοι κηφήνες της πλατείας κυβερνούν και κάνουν ό,τι γουστάρουν. Θεωρούν ακόμη και τη συνδιαλλαγή με τσογλάνια της τρομοκρατίας ως… επαναστατική πράξη. Εκεί κατάντησε την αριστερά του Ηλιού και του Κύρκου ο Τσίπρας. Ντροπή του.
Αλλά ο καιρός έχει γυρίσματα και να είναι σίγουροι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η προσβολή της έντιμης αριστεράς θα ξεπληρωθεί και μάλιστα πολύ σύντομα. Σε κάθε περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει το μέλλον αυτού του μορφώματος. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον της πατρίδας μας, κι εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Όχι μόνο γιατί είναι ξανά όλα στον αέρα, δόσεις, συζήτηση για το χρέος, παραμονή στο ευρώ ή κούρεμα. 
Αλλά γιατί σιγά – σιγά στήνεται ένα εξαιρετικά άσχημο πολιτικο-οικονομικό σκηνικό το οποίο ήδη κάνει τεράστια ζημιά στην Ελλάδα. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει παγώσει εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Από την αβεβαιότητα για τις διαπραγματεύσεις μέχρι το πολιτικό τοπίο που έχει επιβαρυνθεί τραγικά από τις αποκαλύψεις για την υπόθεση του Πανούση αλλά και από την τραγική αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση.
Πολύ φοβούμαστε ότι η ζημιά στην εικόνα της χώρας θα είναι πολύ μεγάλη και δύσκολα θα επανέλθουμε σε ομαλή τροχιά. Και το χειρότερο είναι ότι τα… χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Αν πίσω από την υπόθεση Πανούση κρύβονται κι άλλα θέματα, είναι μια εκδοχή. Πιθανότατα η δημοσιοποίηση της υπόθεσης από τον ίδιο να σχετίζεται με ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκαν οι πρωταγωνιστές από την αμερικανική πρεσβεία η οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε θέματα τρομοκρατίας. 
Δεν μπορούν να ανεχθούν οι σοβαροί και νομιμόφρονες ότι είναι αδιανόητα τα κομπρεμί της επίσημης κρατικής εξουσίας με φυλακισμένους για τρομοκρατικές υποθέσεις. Κι αν ακόμη πέσει από την επικαιρότητα το θέμα, θα αναρωτιούνται όλοι τι συνέβη τελικά και γιατί ο Τσίπρας επιμένει να στηρίζει τον Λάμπρου και τα υπόλοιπα γκρουπούσκουλα, τους βουλευτές που συνομιλούν με τρομοκράτες αλλά δεν τον αποκαλύπτουν μόνοι τους. Ίσως και να μη μάθουμε ποτέ, όπως τα προηγούμενα χρόνια που σοβαρές υποθέσεις τις… έφαγε η μαρμάγκα.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή για την οικονομία η κυβέρνηση δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Ανίκανη να πάρει αποφάσεις, εγκλωβισμένη στο ακροαριστερό παρελθόν της και αδύναμη να διαχειριστεί υποθέσεις όπως το προσφυγικό και η περίπτωση των κοινών περιπολιών με τα… φιλαράκια μας τους Τούρκους. Παρεπιμπτόντως. Μην τολμήσει να έρθει στην Αθήνα ο Αλέξης με τέτοια απόφαση. Καλύτερα να κρυφτεί στη… Βενεζουέλα για να μην τον βρούμε ποτέ.

Μέσα σε λίγους μήνες αποδείχθηκε περίτρανα ότι ήταν το μεγαλύτερο ατύχημα της μεταπολίτευσης για το οποίο ευθύνη έχει βεβαίως το εκλογικό σώμα που στήριξε τον Τσίπρα. Ή όπως είπε πετυχημένα και επικρίθηκε γι’ αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Καλά πως τους ψηφίσατε αυτούς τους μα… ες»;

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.