"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

.Χωρίς εφόδια και με πολιτική διαπραγμάτευση στο Eurogroup

Στην ειλημμένη εδώ και καιρό απόφαση, λόγω της εμπλοκής με το κουαρτέτο των πιστωτών, για πολιτική διαπραγμάτευση καταφεύγει η κυβέρνηση για τις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων που θα μπορέσουν να κλείσουν την πρώτη αξιολόγηση.

Το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο θα βρεθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και κρίνεται πολύ σημαντικό όπως όλα δείχνουν μετά τη χθεσινή επαναβεβαίωση της διαφωνίας Αθήνας και πιστωτών, μοιάζει πολύ δύσκολο να καταλήξει σε συμφωνία. Από το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείουν ωστόσο συμφωνία ακόμα και σήμερα, τοποθετώντας όμως τις περισσότερες πιθανότητες για «λευκό καπνό» σε νέο Eurogroup.

Βασικό «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων και βασικός λόγος της αποτυχίας του EuroWorking Group της Κυριακής να καταλήξει σε συμφωνία παραμένει το ζήτημα των κόκκινων δανείων και το όριο πάνω από το οποίο θα ξεκινούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, ζητήματα έχουν τεθεί από την πλευρά των δανειστών και για τις 100 δόσεις, τα ισοδύναμα ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τις τιμές γενόσημων και αγγελιόσημο και τις διοικήσεις των τραπεζών.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει προστασία α' κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, έως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια, και αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. 

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν προτείνει, το εισοδηματικό όριο να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών 120.000 ευρώ.
Του EuroWorking Group είχαν προηγηθεί οι τηλεδιασκέψεις της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή είχε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που καθυστερούν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατά συνέπεια την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Από την πλευρά των συνομιλητών του πρωθυπουργού εκφράστηκε σύμφωνα με το Μαξίμου κατανόηση στα ελληνικά αιτήματα, με τον Φρανσουά Ολάντ κυρίως να επαναβεβαιώνει τη στήριξή του στον Έλληνα πρωθυπουργό.


Πέραν αυτού, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να συνδέσει εκ νέου την πρώτη αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση, ενημερώνοντας τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την Άγκυρα.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.