"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

.Η ρητορική μιας περικοπής

Από τις διαψεύσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου τον περασμένο Αύγουστο και την αποτυχημένη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι την επιβεβαίωση από τον Αλέκο Φλαμπουράρη, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είναι εδώ. Το χαλί για τα «ψαλίδια» έχει στρωθεί και επισήμως…

 Στις αρχές Αυγούστου του 2015 μέλη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ επισκέφθηκαν το υπουργείο Εργασίας και συνάντησαν τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Μετά το πέρας της συνάντησης διέρρευσε μέσω των μελών του ΠΑΜΕ, η είδηση ότι ο υπουργός Εργασίας «επεξεργάζεται» τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας ήταν αναμενόμενα. «”Ψαλίδι” στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ». 

Η δουλειά είχε γίνει. Παρά τις τότε διαψεύσεις -καθώς το σενάριο για περικοπές άνω των 1.000 ευρώ είχε παρουσιαστεί ως προσωπική άποψη του αρμόδιου υπουργού- οι νέες περικοπές είχαν μπει πλέον για τα καλά στο δημόσιο διάλογο.
Η Βουλή διαλύθηκε, προκηρύχθηκαν εκλογές, επικράτησε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κατρούγκαλος γύρισε πάλι στο πόστο του. Αλλωστε προεκλογικά δεν διακινήθηκε κανένα σενάριο για την «καυτή» θέση του υπουργού Εργασίας. 

Οι προτάσεις που έγιναν από το Μαξίμου σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα δεν ήταν λίγες. Ωστόσο κανείς ειδήμων του Ασφαλιστικού δεν θέλησε να αφήσει την ασφάλεια του δικηγορικού του γραφείου για να αναλάβει μία καρέκλα που στιγματίζει τον καθήμενο άμα τη αναλήψει της.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωνε ότι πρόθεσή του είναι να μη μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις. Χαρακτήριζε δε μεσαίες συντάξεις όσες κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ (μεικτές αποδοχές) και χαμηλές όσες είναι κάτω των 1.000 ευρώ. Ο πήχης για τις περικοπές των συντάξεων στον δημόσιο διάλογο είχε ήδη βρεθεί ένα σκαλοπάτι πιο χαμηλά.

Ο απροετοίμαστος υπουργός
Προτού πέσει η αυλαία των προγραμματικών δηλώσεων – αρχές Οκτωβρίου – ο κ. Κατρούγκαλος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, επαναπροσδιόρισε το στόχο του. Δήλωσε ότι δεν θέλει να δίνει συντάξεις-φιλοδωρήματα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του έτσι ώστε να μην υπάρξουν παρεμβάσεις σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ

. Οι περικοπές πλέον, από τα καθ’ ύλην αρμόδια χείλη, θεωρούνται δεδομένες, ενώ ταυτόχρονα διαμηνύεται σε κάθε τόνο ότι θα αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές, όχι όμως και οι κλιμακωτές. Και όλα αυτά μόλις εννέα μήνες μετά τις εξαγγελίες για επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Μέσα Νοεμβρίου το κουαρτέτο των δανειστών συνάντησε τον υπουργό Εργασίας στο Χίλτον.

 Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, τον βρήκε απροετοίμαστο καθώς δεν είχε προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα ποσοτικοποιούσαν τις ελληνικές δεσμεύσεις για περικοπές 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016.  Του έδωσε όμως λίγο χρόνο για να βάλει τα χαρτιά του κάτω.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.