"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

.Πού αποσκοπεί η «μανούβρα» Δραγασάκη για το χρέος

Σχέδια για το ελληνικό χρέος εκπονούν πυρετωδώς στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο θα είναι ραγδαίες με αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι αυτό που από το μετερίζι του κυβερνητικού θώκου θα αναλάβει το δύσκολο έργο της τελικής διαπραγμάτευσης για το χρέος. 

Τα όσα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News είναι ενδεικτικά των διεργασιών και σεναρίων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου της Κουμουνδούρου. Ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για «απόσυρση» μεγάλου μέρους του χρέους και «πάγωμά» του από την ΕΚΤ εάν δεν γίνε δεκτό το κούρεμα. 

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση Δραγασάκη, η οποία προκάλεσε πολλές συζητήσεις με κυβερνητικούς κύκλους να κάνουν λόγο για «ρεαλιστική» στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. 

Και αυτό διότι έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του συνεδρίου του κόμματος, η οποία προβλέπει κατάργηση δια νόμου των μνημονίων και διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. 

Την ίδια ώρα που ο Γιάννης Δραγασάκης παρέθετε την εναλλακτική της απόσυρσης του χρέους, ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» διατύπωνε εκ νέου τη συνεδριακή απόφαση. 

Οι όποιες αντιδράσεις πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται ως επί το πλείστον από την πτέρυγα του κ. Λαφαζάνη, δεν μπορούν να επισκιάσουν το θετικό αντίκτυπο που είχε σε πολλά στελέχη η εναλλακτική του κ. Δραγασάκη, καθώς και η κυβερνητική ετοιμότητα που αυτή επιχειρεί να αποπνεύσει. 

Κύκλοι της Κουμουνδούρου, σε συνέχεια της γραμμής «εξομάλυνσης» των σχέσεων με την Ευρώπη ώστε να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος εντός και εκτός συνόρων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί έναν περιθωριακό πολιτικό σχηματισμό αλλά ένα κόμμα που κομίζει μία εναλλακτική πρόταση με τον άνθρωπο της κρίσης στο επίκεντρο, σημειώνουν ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν θετικό αντίκτυπο μόνο στο εσωτερικό αλλά και στις τάξεις των εταίρων μας.

Τέλος, η συνέντευξη του κ. Δραγασάκη υποδηλώνει ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο, όπως τονίζουν παράγοντες της Κουμουνδούρου. Ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφόσον δεχθεί το κυβερνητικό κάλεσμα, έχοντας προετοιμάσει το έδαφος, θα έχει εναλλακτικές στην περίπτωση που η συνεδριακή απόφαση για κούρεμα του χρέους πέσει σε μπλόκο των δανειστών.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.