"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

.Αντιπαράθεση στη Βουλή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

 Με βασικό επιχείρημα πως ο προϋπολογισμός του 2015 θα εκτελεστεί με επιτυχία, όπως και ο αντίστοιχος του 2014, αρκεί να υπάρξει στη χώρα πολιτική σταθερότητα, εμφανίστηκαν στη συζήτηση του προσχεδίου του, οι εισηγητές της πλειοψηφίας. 

Κατά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι κ.κ. Λυκουρέντζος και Κουτσούκος, υπενθύμισαν τις αρνητικές προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, οι οποίες - όπως τόνισαν αμφότεροι - διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα. 

Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Τσακαλώτος, αμφισβήτησε εκ νέου την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας πως το κόστος της ύφεσης δεν αντιμετωπίστηκε, οι επενδύσεις δεν επέστρεψαν, και οι εξαγωγές αδυνατούν να υπερκαλύψουν την μείωση του ΑΕΠ.  

Τόνους συγκρατημένης αισιοδοξίας περιείχε η ομιλία του εισηγητή της ΝΔ, Α. Λυκουρέντζου, ο οποίος από την αρχή της παρέμβασής του, αναφέρθηκε στην επιτυχή άντληση 20 δισ. ευρώ από τις αγορές, στην ισόποση επιστροφή καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες και στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τελευταίων. 

Ο κος Λυκουρέντζος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανασυγκρότηση της Κομισιόν υπό τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, για να διαπιστώσει πως "η Ελλάδα είναι μία απ' τις χώρες που θα επωφεληθούν των μέτρων χαλάρωσης της δημοσιονομικής στρατηγικής" και πως "η Ε.Ε. δεν είναι η Ευρώπη της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, όπως υποστηρίζει η δογματική Αριστερά".

"Το προσχέδιο καταγράφει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη - και υπόσχεται να συνεχίσει την ίδια πορεία, για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, χαμηλή κατανάλωση, μείωση μισθών και συντάξεων" επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ)
Απέναντι στις αιτιάσεις της πλειοψηφίας για "διάψευση των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ", ο κος Τσακαλώτος μίλησε για "διάψευση των ισχυρισμών του Γιάννη Στουρνάρα ότι κάθε ευρώ ιδιωτικοποιήσεων θα φέρει τρία ευρώ επενδύσεων", όπως επίσης και διάψευση της επιχειρηματολογίας περί μείωσης των επιτοκίων, αφού "σήμερα το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έφθασε το 7%".
Στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Γιάννης Κουτσούκος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ: "Εγώ θα περίμενα από πλευράς του κου Τσακαλώτου και του ΣΥΡΙΖΑ, μία κόλλα χαρτί όπου θα έλεγε "τόσα έξοδα, τόσα έσοδα, τόσο πλεόνασμα, ή έλλειμμα". 

Επειδή μέχρι τον Δεκέμβρη έχετε αρκετό χρόνο, σας συνιστώ να επιχειρήσετε αυτήν την άσκηση, για να δούμε το πώς οι θεωρίες που αναπτύσσετε μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα φύλλο χαρτί και να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα" ανέφερε. 
Με πρωτοσέλιδο εφημερίδας, όπου αναγράφεται ότι "δεν φεύγει το ΔΝΤ" εμφανίστηκε στο βήμα ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος.

"Ο Ντάισεμπλουμ και οι αξιωματούχοι της Τρόικας, λένε πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ λέει πως δεν φεύγει το ΔΝΤ και πως η εποπτεία θα υπάρχει πάντα.
Η υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης λοιπόν, αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας" διαπίστωσε ο κος Νικολόπουλος. "Τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να πληρωθούν 340 δισ. Για ποιο "τέλος των Μνημονίων" μιλάτε; Οι Έλληνες δεν πρόκειται να ξεγελαστούν" συμπλήρωσε.
Κατά την Ασημίνα Ξηροτήρη (ΔΗΜΑΡ), η προβλεπόμενη στο προσχέδιο αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%, βασίζεται σε "κατά φαντασίαν υλικά": "Με ποιους δημόσιους πόρους (προκειμένου να προσελκυθούν ιδιωτικοί πόροι) θα γίνει αυτό; Με ποια ρευστότητα; Θα γίνει πρόσθετος δανεισμός;" αναρωτήθηκε.


Για "ανιστόρητες γενικεύσεις" κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, σε ό,τι αφορά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την υιοθέτηση μέτρων αντίστοιχων εκείνων της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 για τη Γερμανία (διαγραφή χρέους με ρήτρα ανάπτυξης).

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.