"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

.Τι νόημα έχει ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;

Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται η απόφαση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, καθώς όλοι οι υπόλοιποι το θέλουν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έλεγε όχι για λίγη δημοσιότητα.
Θα είναι η πρώτη σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό και με ένα μείζον θέμα όπως αυτό του Προσφυγικού.
Κατ' αρχάς δεν πρέπει να διανοείται κανείς ότι η σύσκεψη θα σημάνει και ευρύτερη συναίνεση. Να το ξεχάσουν όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη στον Τσίπρα για να βγει από τα δύσκολα, δήθεν υπηρετώντας την πατρίδα. Να υπάρξει μια συνεννόηση, αλλά όχι και να πιστεύουν ορισμένοι ότι μια Οικουμενική με τον Αλέξη και την παρέα του να κάνουν ξανά κουμάντο θα αποτελέσει την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα εγκλήματα της Αριστεράς.
Και ούτε να διανοηθεί ο Τσίπρας να παίξει πολιτικά παιχνίδια και επικοινωνιακά κόλπα. Διότι αν τους καλέσει θα τους καλέσει γιατί βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο. Όχι για να πιουν καφεδάκια, να τσακωθούν για τις κάμερες και να βγουν μετά χωρίς αποτέλεσμα.
Το ίδιο έργο το ζήσαμε με το Ασφαλιστικό. Μείζον θέμα, κρίσιμες ώρες, ο Αλέξης τους κάλεσε, ο καθένας είπε τα δικά του και στη συνέχεια η κυβέρνηση έφερε τη δική της πρόταση χωρίς να ρωτήσει κανέναν, με αποτέλεσμα να έχει ξεσηκωθεί η κοινωνία.
Ασφαλώς το Προσφυγικό δεν είναι θέμα για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν είναι θέμα που θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο στείρας αντιπαράθεσης. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ειδικά θα πρέπει να πάει προετοιμασμένος να απαντήσει για το χάλι που ζούμε. Ένα μέρος της δραματικής κατάστασης είναι αποτέλεσμα της παράφρονης πολιτικής που ακολούθησε η κυρά Τασία με τον Τσίπρα βεβαίως. Τότε που κούναγε το χέρι στους μετανάστες και τους έλεγε να έλθουν στη γη της Επαγγελίας. Τότε που οι ξένοι «λιάζονταν» και ο Αλέξης έκλεινε την Αμυγδαλέζα δηλώνοντας και περήφανος.
Μόνο με την απόδοση ευθυνών μπορεί να γίνει συζήτηση για το Προσφυγικό. Διότι άμα ο Τσίπρας επιχειρήσει να «μαντρώσει» τους υπόλοιπους αρχηγούς και να κάνει το δικό του σόου, χαμένοι θα βγουν όλοι.
Ας ρίξουν μια ματιά στην Ελλάδα και στο τι συμβαίνει. Είναι σκηνές από το μέλλον, όταν θα εγκλωβιστούν χιλιάδες μετανάστες γιατί θα έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα.
Στην Ειδομένη το απόλυτο χάος. Στην Κοζάνη αψηφούν τις αρχές και φεύγουν με τα πόδια για τα σύνορα. Στον Πειραιά έχει σχηματιστεί ένα άτυπο κέντρο φιλοξενίας και τα νησιά βουλιάζουν. Την ίδια στιγμή οι χώρες της ΕΕ αψηφούν η μία μετά την άλλη τη συμφωνία για να μην κλείσουν τα σύνορα μέχρι τις 6 Μαρτίου. Τελικά θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής με κλειστά σύνορα κι όχι με ανοικτά, και με την Ελλάδα να είναι υπό διάλυση. Κι όλα αυτά ενώ όλοι πλέον προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε προ μιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Τι κάνει ο Τσίπρας; Διαρρέει ότι είναι οργισμένος και παίρνει τηλέφωνο τον Ολλανδό ομόλογό του να του... τρίξει τα δόντια. Και ο ακομβίωτος στρατηγός στέλνει επιστολές στο ΝΑΤΟ και τους καλεί να έρθουν να κάνουν... ντα την Τουρκία.
Τι νόημα έχει λοιπόν ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όταν ήδη η χώρα βρίσκεται υπό διάλυση; Τι νόημα έχει να μαζεύονται όταν το «πτώμα» έχει κακοφορμίσει; Για να μοιράσει ο στενός συγγενής την κληρονομιά της καταστροφής;

Η κυβέρνηση είναι για τα δύσκολα. Αν δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει ας μην αναζητά συνενόχους. Να σηκωθεί και να φύγει μπας και σωθεί το ελάχιστο από την αξιοπρέπεια της Ελλάδας.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.