"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

.Ο σουρεαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ και οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία 11/06/201518:55

Αυτό το ξεκατίνιασμα μεταξύ της Ζωής και του Πανούση αρχίζει να ξεπερνάει τα όρια του γελοίου και να γίνεται επικίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία.
Η κόντρα τους που καλά κρατεί και δεν είναι μόνο προσωπική τους κόντρα αλλά κόντρα ενός κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια σε ότι εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός δημόσιας τάξης αρχίζει να γίνεται πολύ πιο σοβαρό όταν στον καβγά αυτό εμπλέκεται το ίδιο το πολίτευμα, η προστασία του ή η υπονόμευσή του.

Όταν φτάνει ο πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας να λέει από το βήμα της βουλής ότι «όποιος ή όποια πιστεύει ότι υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία που απαξιώνει τον ρόλο της αστυνομίας και μειώνει το κύρος του κάθε αστυνομικού, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πολίτευμα»,

 απαντώντας στις κατηγορίες της πρόεδρου του κοινοβουλίου εναντίον του ως «αυτόκλητου ρυθμιστή του πολιτεύματος», το πράγμα αρχίζει να χάνει την πλάκα του.

Δημιουργεί αφενός προϋποθέσεις κυβερνητικής κρίσης που αντανακλάται στις διαφορετικές γραμμές που εκφράζει για τα συγκεκριμένα συμβάντα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Βούτσης (κάλυψη Πανούση κατ’ εντολήν Τσίπρα) και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης όπου παίρνει αποστάσεις και από τους δύο προκειμένου να ισορροπήσει ανάμεσα στον κομματικό και κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική κρίση είναι προ των πυλών από τη στιγμή που η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές θα δώσει τη δυνατότητα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου να περάσει στο επόμενο βήμα της προσωπικής πολιτικής της ατζέντας.

Ταυτόχρονα όμως όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί προϋποθέσεις μείζονος θεσμικής κρίσης από τη στιγμή που για τις αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές στοχεύσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούνται τμήματα της κρατικής μηχανής αλλά και κορυφαία πολιτικά αξιώματα. 

Από εκεί και πέρα είναι άκρως ενδεικτικά τα όσα λέγονται από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές που φτάνουν να ανακατεύουν στους τσακωμούς τους το «Πολίτευμα».

Βέβαια η σοβαρότητα του θέματος δεν στερείται και από εκείνες τις δόσεις γραφικότητας και χολιγουντιανού θεάματος που προσφέρουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ενός κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάννη Πανούση. 

Πράγματι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες θα μπορούσαμε να τα απολαύσουμε καθισμένοι στον καναπέ μας, με ποπ κορν ή μπίρα με πίτσα, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς. Ως ποδοσφαιρικό ματς ή ως μια ταινία στο σινεμά.

Για παράδειγμα είναι απολαυστικό να εμφανίζεται ως φωνή της λογικής της αριστεράς ένας πρώην (;) πασόκος όπως ο Γιάννης Πανούσης και να του απαντάει ότι «ντροπιάζει την αριστερά» ως τιμητής της αριστεράς η Ραχήλ Μακρή!!! Αν μη τι άλλο είναι και αρκετά γελοίο να ταυτίζει κανείς την αριστερά με το θαυμασμό για τα ΟΥΚ και τα συνθήματά τους στις παρελάσεις…

Και ακριβώς αυτό κάνει αυτή την κυβέρνηση επικίνδυνη για τους δημοκρατικούς θεσμούς, γιατί βρίσκεται σε τέτοια σύγχυση κομματική και πολιτική που μοιραία όλο αυτό το πανηγύρι μεταφέρεται σε θεσμικό και κρατικό επίπεδο με όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.