"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

.Το νέο αντιμνημονιακό μέτωπο

Τάκης Καραγιάννη 
Μπορείς να καταλογίσεις, σχεδόν, τα πάντα στον Αλέξη Τσίπρα, τόσο θετικά, όσο κι αρνητικά. Μπορείς να συζητάς επί ώρες για όσα έχει κάνει ή για όσα θα μπορούσε να είχε κάνει. Θα συμφωνήσεις σε κάποια, στα περισσότερα θα διαφωνήσεις με τους συνομιλητές σου. 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα βρείτε ένα κοινό σημείο. Πως τέτοιο καταλύτη θα ζήλευαν κι οι καλύτεροι χημικοί του κόσμου. Κανείς δεν έχει προκαλέσει τόσες εξελίξεις μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Την αποτίμηση της συμφωνίας των Βρυξελλών την κάναμε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Πρέπει να στηριχθεί για να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε και μετά μπορεί νααποχωρήσει. Αυτό που μένει να φανεί τώρα είναι πώς θα διαμορφωθεί το νέο αντιμνημονιακό μέτωπο. Βασικά, το νέο... παλιό αντιμνημονιακό μέτωπο.
Οι βουλευτές που δεν τον εξουσιοδότησαν την περασμένη Παρασκευή, σε συνδυασμό με τους άλλους τόσους που υπέγραψαν κείμενο κι είπαν πως δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα που θα φέρει, μας κάνουν αμέσως-αμέσως 30 και βάλε άτομα. 
Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τους άλλους από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Ήδη οι συναντήσεις άρχισαν (στο γραφείο της Χαραλαμπίδου, μάλιστα, η οποία αν και ψήφισε ΝΑΙ στην εξουσιοδότηση ελέγχεται από τον Λαφαζάνη), ήδη ο Κοδέλας είπε πως παραιτείται και καταψηφίζει, ήδη πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να γίνει μια μίνι ανταρσία μέσα στο κόμμα
. Πώς; Μέσω της δημιουργίας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Σκεφτείτε το, μετά τη ΝΔ θα είναι τρίτη δύναμη στη Βουλή. Θα έχουν περισσότερους βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, από το Ποτάμι και προφανώς από το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους 'Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να ελέγχουν καταστάσεις κοινοβουλετικά και θα βάλουν τις βάσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα που θα εκτείνεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι το άλλοτε πατριωτικό ΠΑΣΟΚ κι από την κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι κόσμο που θα γοητευτεί από τη δυναμική του. Όλοι χωρούν στον νέο χώρο, η ομπρέλα του αντιμνημονίου έχει μεγαλώσει και θα τους αγκαλιάσει όλους χωρίς πολιτικές διαχωριστικές γραμμές.
Η Ζωή, ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης, ο Πετράκος, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ κι από τον δικηγορικό χώρο που βρήκαν ρόλο δίπλα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι τους είναι παλιές καραβάνες στην πολιτική ζωή της χώρας για να μην καταλάβουν το εξής απλό: Δεν μπορούν να αφήσουν ακηδεμόνευτο το αντιμνημονιακό μπλοκ. Αργά ή γρήγορα κάποιος θα το προσεγγίσει.

Τι μένει να δούμε; Όχι το αν θα γίνουν όλα τα παραπάνω. Αλλά το πότε και με ποιους μπροστάρηδες. Είτε μιλάμε για νέα ΚΟ, είτε για παραιτήσεις και απευθείας νέο κόμμα που θα περιμένει τις εκλογές, που έτσι κι αλλιώς θα έρθουν σε λιγότερο από ένα χρόνο από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ, κραταιός κι ενιαίος, κέρδιζε τις εκλογές. Τότε που η Αριστερά ερχόταν στην εξουσία και που δεν μπόρεσε να μείνει ενωμένη εκεί ούτε για ένα εξάμηνο.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.