"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

.Θέμα χρόνου η απόδραση…

Φαίνεται πως το Φθινόπωρο του 2016 επιβεβαιώνει τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια για την πορεία της κυβέρνησης  και το χρόνο  που της έχει απομείνει σε σχέση με την παραμονή στην εξουσία. Όσοι πιστεύουν πως αρκεί ο ζήλος της καρέκλας και τα οφέλη της νομής της εξουσίας για να μείνει μια κυβέρνηση εκεί, κάνουν λάθος. Η ανοχή της κοινωνίας είναι που ορίζει τη μακροημέρευση ή όχι της κάθε εξουσίας.
Η ανοχή επιτυγχάνεται είτε με την πειθώ και τη γοητεία, είτε με το φόβο. Από τη στιγμή που μια κυβέρνηση μετέρχεται του φόβου, μετρά μέρες (επειδή κάποιοι παίρνουν τις εκφράσεις τοις μετρητοίς να διευκρινίσω πως μπορεί να είναι και μήνες...).
Οι εκβιασμοί της δικαιοσύνης με "ροζ" σκάνδαλα και το λουκέτο στα κανάλια  είναι δείγματα χρήσης του φόβου ως μέσου επιβολής.
Η κυβέρνηση Τσίπρα λοιπόν δέχεται ισχυρά πλήγματα σε όλα τα μέτωπα. Κανένα από τα "στοιχήματα" στα οποία στήριξε την αναστροφή του κλίματος κατάρρευσης της αποδοχής στην κοινή γνώμη δεν  φαίνεται να της βγαίνει…
Η ανάπτυξη…
Η ανάπτυξη που αναμενόταν μετά την Ανάσταση τον περασμένο Μάη, αν και σχεδόν έχουμε φτάσει στην έναρξη του στολισμού των Χριστουγεννιάτικων βιτρινών δεν φαίνεται…  Αντιθέτως, όπως αναμέναμε μετά την πτώση στις λιανικές πωλήσεις και τις εξαγωγές ήρθαν και τα τελευταία στοιχεία για τα τουριστικά έσοδα που επιβεβαιώνουν τις αρνητικές εξελίξεις.
Αναλυτικότερα τον Αύγουστο τα τουριστικά έσοδα της χώρας μειώθηκαν κατά 9,2% σε σχέση με πέρυσι. Η ύφεση του φετινού Αυγούστου αποτελεί αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας, καθώς με εξαίρεση το 2010 που σημειώθηκε πτώση 5,5%, όλα τα προηγούμενα χρόνια, το μήνα αιχμής της ταξιδιωτικής κίνησης τα τουριστικά έσοδα κινούνταν με θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση.
Αν συνδυάσουμε την πτώση αυτή με την αύξηση των ξένων επισκεπτών μπορούμε να συμπεράνουμε το πλήγμα που έχει προκαλέσει στην οικονομία η αριστερή διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο 8μηνο η πτώση ξεπέρασε το 7%, με τις απώλειες για την εθνική οικονομία να ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια ευρώ - παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών ήταν περισσότερες συγκριτικά με το περασμένο έτος.
Η αύξηση των φορολογικών εσόδων του Σεπτεμβρίου φαίνεται πως ήταν συγκυριακή λόγω της χρήσης πολλών φορολογούμενων της εφάπαξ καταβολής με άτοκες τραπεζικές δόσεις.  Τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν οριακές καταστάσεις με την έγκαιρη και πλήρη καταβολή των συντάξεων.
Στην οικονομία όπως εκτιμούμε μήνες τώρα κάθε προηγούμενη μέρα αποδεικνύεται καλύτερη από την επόμενη.
Το να περιμένει κάποιος αναστροφή του κλίματος και θετικό πρόσημο στη μεταβολή του ΑΕΠ χωρίς βελτίωση τουριστικών εισπράξεων, των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών είναι σαν να περιμένει από μαούνα που βουλιάζει μεσοπέλαγα να τον πάει στο λιμάνι…
Το χρέος…
Όπως και όλες οι άλλες εκτιμήσεις έτσι και η πρόβλεψη πως "ψήνεται" κάποιου είδους ουσιαστική  λύση του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου και αρχές του επομένου αποδείχτηκε "φούσκα". Την περασμένη εβδομάδα η κα Μέρκελ παρέπεμψε τον πρωθυπουργό στον κ. Σόιμπλε και το Εurogroup.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αντιλαμβάνεται τα πράγματα  στο εσωτερικό και το εξωτερικό με ένα δικό της ιδιαίτερο τρόπο που θυμίζει πολιτική όσμωση επιπέδου φοιτητικής παράταξης ή συνδικάτου ΔΕΚΟ, όπου με επικοινωνιακές φιγούρες επιτυγχάνεται η ικανοποίηση παράλογων αιτημάτων σε στημένες αντιπαραθέσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση.
Πριν τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία δεν αναμένεται καμιά ουσιαστική απόφαση για το ελληνικό χρέος, πέραν κάποιων άνευ ουσίας για την αγορά, επικοινωνιακών παρεμβάσεων από τον ESM.
Ποιος νοιάζεται πώς θα αποπληρώνει το χρέος μετά το 2022 μια χώρα  όταν τη βλέπει να καταρρέει σήμερα;
Οι τηλεοπτικές άδειες…
Η κυβέρνηση στόχευε με ένα σμπάρο να πετύχει πολλά τρυγόνια. Σε μια περίοδο που έπεφτε ψαλίδι στις συντάξεις και λαμβάνουν χώρα μαζικές κατασχέσεις και αφαιμάξεις των εισοδημάτων μέσω της φορολογίας, η κυβέρνηση σχεδίαζε να προσφέρει το θέαμα της ταπείνωσης των πλουτοκρατών καναλαρχών, την αναδιάταξη της διαπλοκής μέσω της ανάδειξης ημετέρων και δια μέσου αυτών τον ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης.
Έχει αποτύχει παταγωδώς σε ένα θέμα που είχε το 70% της κοινής γνώμης φιλικά διακείμενο στην άποψη πως πρέπει να μπει κάποια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.
Ακόμη και αν η δικαιοσύνη σε λίγες ημέρες  εγκρίνει ομόφωνα τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, ποιος δεν θα υποθέσει πως αυτή η απόφαση δεν είναι αποτέλεσμα εκβιασμού δικαστών ή απειλών και στοχοποίησής τους για τρομοκρατικές ενέργειες;
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δέχεται ισχυρά πλήγματα και βρίσκεται εγκλωβισμένη σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει. Βρισκόμαστε ακόμη στο μέσον του Φθινοπώρου και οι υπόλοιποι δύο μήνες μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδειχτούν καλύτεροι από τους προηγούμενους.
Τουναντίον, η φθορά δεν έχει κορυφωθεί ακόμη…  Σε μερικούς μήνες με την πορεία που έχουν τα πράγματα σήμερα, η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις θα αγωνίζεται για τη δεύτερη θέση και όχι για να μειώσει τη διαφορά με τον πρώτο.
Ο ανασχηματισμός που θα επιχειρηθεί τις επόμενες μέρες δύσκολα μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία. Αν αλλάξεις τάσια στις ρόδες και χερούλια στις πόρτες, ενός ακινητοποιημένου σαράβαλου χωρίς μηχανή, αυτό δεν πρόκειται να πάρει μπρος, να κινηθεί και να τερματίσει..
Το μέλλον των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα ήταν προδιαγεγραμμένο πριν καταλάβει την εξουσία και αυτό επιβεβαιώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Κέρδισε ενδεχομένως την ειλικρινή ή όχι εύνοια των δανειστών αλλά ποτέ δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών, δηλ. των οικονομικά ενεργών Ελλήνων και ξένων που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.
Μοιραία η απόδραση σαν καλύτερη λύση ήταν και  παραμένει θέμα χρόνου…

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.