"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

.Πρώτα τα θετικά...Προχθές ήταν που ολοκληρώθηκε το γιορταστικό δεκαπενθήμερο κι από χθες είναι που ξεκίνησε ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος.

Προχθές ήταν που ολοκληρώθηκε το γιορταστικό δεκαπενθήμερο κι από χθες είναι που ξεκίνησε ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος. 

Αντικειμενικά είναι ιδιαίτερα μικρής διάρκειας και άρα τα κόμματα θα πρέπει να την αξιοποιήσουν, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν στο εκλογικό σώμα την καλύτερη δυνατή ενημέρωση. Κι αυτό μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει.

Εξυπακούεται ότι για να διαμορφώσουν οι πολίτες την καλύτερη δυνατή άποψη για τις προτάσεις των κομμάτων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις υπεύθυνες και δεσμευτικές θέσεις τους απέναντι στα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο. 

Αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει. Αντί για τις σαφείς και συγκεκριμένες διευκρινίσεις που οι ψηφοφόροι προσδοκούν από το κάθε κόμμα εισπράττουν τις καταγγελίες του για τις πρακτικές και τις αδυναμίες των άλλων.

Διαχρονικό είναι το πρόβλημα. Οι Ελληνες έχουμε μάθει να ψηφίζουμε αρνητικά και ποτέ -ή σπανιότατα- θετικά. Αλλά έτσι δεν προωθούνται λύσεις και δεν αντιμετωπίζονται προβλήματα. 

Δεν επιλέγεται εκείνος που προτείνει την ασφαλέστερη πορεία προς το μέλλον αλλά τιμωρείται αυτός που δεν ανταποκρίθηκε στα όσα είχε υποσχεθεί ή αναμενόταν να κάνει.

Στις δυόμισι εβδομάδες που απομένουν τα κόμματα οφείλουν να ρίξουν το βάρος τους στην ενημέρωση του εκλογικού σώματος, πρωτίστως για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπερψηφιστούν για όσα σχεδιάζουν να κάνουν ώστε να διασφαλίσουν το παρόν και το μέλλον του τόπου. 

Και το εκλογικό σώμα θα πρέπει να σταθμίσει το κάθε πρόγραμμα και με βάση αυτήν την αξιολόγηση να προσέλθει στην κάλπη.


Πρώτα τα θετικά του θα πρέπει να προβάλει το κάθε κόμμα και μετά να ασχοληθεί με τα κενά και τις αδυναμίες του αντιπάλου του. Στο κάτω-κάτω κάποτε πρέπει να μάθουμε να επιλέγουμε τον πραγματικά περισσότερο καλό και όχι τον θεωρητικά λιγότερο κακό.

 ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.